“Stond ik daar tussen al die brede gasten, terwijl ik niets kon”

Wie op een doordeweekse avond de indrukwekkend grote sportaccommodatie van CrossFit Zevenhuizen betreedt, heeft grote kans de 52-jarige Allis aan het werk te zien. De voormalig politieagente beoefent de fitnesssport die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert op zijn minst vier keer per week. “Ik kan wel zeggen dat CrossFit verslavend is.”

Ze kan het moment dat ze de ‘box’ voor het eerst binnenstapte nog goed herinneren. “Stond ik daar tussen al die brede gasten, terwijl ik niets kon. Toch weerhielden die gevorderde sporters mij er niet van gewoon mijn eigen ding te doen. Stap voor stap en met de specifieke aanwijzingen van trainster Nancy maakte ik al snel vorderingen. Met name mijn kracht nam toe.” Een geheel onervaren sporter was de 52-jarige moeder op dat moment overigens niet. Sterker nog, jarenlang was ze in uitstekende conditie. “Tijdens mijn politieopleiding heb ik veel moeten sporten, zoals judo en hardlopen. Met mijn kracht en uithoudingsvermogen zat het in die tijd wel goed.” Ook in haar vrije tijd was ze regelmatig buiten te vinden. “Ik heb veel softbal gespeeld en vele kilometers gelopen. Halve marathons waren geen probleem.”

Toch kwam ook bij Allis de klad erin. “Privé had ik wat tegenslagen waardoor ik mijn mentale grens niet meer kon verleggen en veel minder ging sporten. Het resultaat was niet fijn. Ik voelde me slapper en had het gevoel niet meer gezond bezig te zijn.” Op zoek naar een nieuwe uitdaging kwam ze terecht bij CrossFit Zevenhuizen. “De combinatie van kracht en souplesse sprak me erg aan en besloot er gewoon voor te gaan.” Dat het met haar mentaliteit wel goed zit, blijkt tijdens een van de trainingssessies zelf. Ondanks dat haar tempo iets lager ligt dan bij haar jongere groepsgenoten, tilt Allis het gewicht van vijftien kilogram met gemak tientallen keren boven haar hoofd. Ook wanneer ze tussendoor nog een paar keer moet opdrukken verblikt of verbloosd ze niet. “Ik doe me niet stoerder voor dan ik ben, maar ik wil wel weten waar mijn grens is. Wanneer ik die grens over ga maak ik mentaal ook weer stappen.”

Volgens haar helpt het ook wel dat er oefeningen tijdens de ‘workout of the day’ in groepsverband uitgevoerd moeten worden. “Dan pep je elkaar enorm op om alles te geven, maar ik maak me niet druk om scores en daar heeft niemand problemen mee.” Allis is zich er ook van bewust dat overijverig zijn blessures op kan leveren. “Je houding is erg belangrijk. Nancy let daar ook speciaal op tijdens het lesgeven. Bij het toepassen van een verkeerde techniek wordt je daar meteen op aangesproken.” Met steeds weer nieuwe tips en trucs op zak denkt het 52-jarige CrossFit-lid het nog wel even vol te houden in de ‘box’. “Het is even een uurtje afzien, maar daarna ga ik met een heel voldaan gevoel naar huis.”

Crossfit Gymnastics Crossfit Level 1 Crossfit Endurance